Op vakantie in Bosnië-Herzegovina: hoe bezoek je bezienswaardigheden?

Wie in Oostenrijk in de bergen gewandeld heeft, kent ze vast wel: die alomtegenwoordige gele bordjes, die bij iedere kruising of pad duidelijk aangeven welke wandelroutes er zijn, naar welke bestemmingen die voeren en hoe lang dat ongeveer lopen is. Zolang je de bordjes volgt kun je eigenlijk niet fout gaan! Wereldwijd worden zulke systemen op veel toeristische lokaties gebruikt: een uniforme, herkenbare bebording die je bezienswaardigheden of attracties aanwijst.

In Bosnië ontbreekt deze infrastructuur vrijwel geheel. In de omgeving van Sanski Most zijn diverse leuke of interessante dingen te bekijken, maar die worden je als bezoeker niet aangewezen. Je zult zelf je informatie moeten inwinnen bij mensen in de omgeving! Men is in Bosnië en in de omgeving van Sanski Most best geïnteresseerd in toerisme, maar er wordt nog niets structureel voor gedaan in dit opzicht. Een paar anekdotes van onze vakantie maken wellicht duidelijk hoe de situatie in Noordwest-Bosnië is!

slangenkuil
Wij wilden graag de Dabar grot bezoeken, niet zo ver van Sanski Most vandaan. Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de buurt, en kennelijk echt de moeite waard. Hotelbaas Samy van Motel Oaza in Sanski Most trok echter een bedenkelijk gezicht toen ik hem naar de weg vroeg. Hij informeerde me dat de gebruikelijke wandelroute naar die plek bekend staat als leefgebied van giftige slangen en hij vond het eigenlijk onverantwoord als wij daar, in dit jaargetijde, op eigen houtje zouden gaan rondstruinen. Uiteindelijk heeft hij ons op de motor een veilige (doch voor een Nederlander volslagen onvindbare) route gewezen, waarlangs we met de auto veilig tot vlakbij de grot kwamen. Het laatste stuk liep hij voor de zekerheid mee. Zonder zijn assistentie had ik die hele grot niet gevonden vrees ik..

slechte bebording, slechte wegen
Ook het bezoek aan een bekende waterval verliep niet helemaal soepel. Iemand had ons de route globaal uitgelegd, en verteld dat we moesten uitkijken naar één klein bordje met ‘Vodopad blihe’ er op. Zonder die kennis hadden we de afslag naar de waterval op zeker gemist: er is geen enkele andere aanwijzing waar je moet zijn. Maar toen we die afslag genomen hadden, bleek na een paar honderd meter dat de onverharde weg dermate slecht was, dat ik mijn auto er verder niet aan durfde te wagen. Dus.. in zijn achteruit de heuvel weer over, totdat we konden keren. We hebben de auto beneden geparkeerd en zijn gaan lopen!

De weg naar Vodopad Blihe, één van de hoogste watervallen van Europa

De weg naar Vodopad Blihe, één van de hoogste watervallen van Europa

In de omgeving van Sanski Most zijn twee zwembaden. Een grote, met meerdere baden en diverse glijbanen ligt ten noordwesten van de stad, langs de weg naar Gornji Kamengrad. De andere, iets kleiner en bescheidener qua geboden vermaak, ligt zuidelijk in de richting van Capije, langs de M-15 richting Kljuc. Van beide baden heb ik geen borden of wegwijzers kunnen ontdekken.

In de stad Banja Luka vonden we overigens wél wegwijzers naar diverse bezienswaardigheden, ook nog eens in leesbare lettertekens (niet alleen Cyrillisch). Hier was duidelijk rekening gehouden met bezoekers van buitenaf; een goede zaak. Vreemd genoeg ontbrak op die wegwijzers juist weer het kasteel, wat in diverse reisgidsen genoemd wordt als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad!

Mijnenvelden: ze zijn er nog steeds, een droevig en nog immer slachtoffers makend overblijfsel van de oorlog. Bosnië hoopt rond 2019 mijnenvrij te zijn, maar tot op de dag van vandaag zijn er ‘no go areas’ in heel Bosnië. Men beweert dat mijnenvelden goed aangegeven staan, maar het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan dat dit niet gegarandeerd is. Bovendien las ik op het internet, dat mijnen wel eens ‘aan de wandel’ gaan door overstromingen en dergelijke. Je kunt in Bosnië niet zomaar ergens parkeren en het bos inlopen.. nog niet.

Conclusie: zoek lokale ondersteuning!
Wat ik met deze anekdotes duidelijk probeer te maken, is dat je rekening moet houden met de volgende zaken:

  • Volledig of grotendeels ontbrekende bebording/bewegwijzering naar de bezienswaardigheid of attractie
  • slechte wegen of paden
  • omstandigheden in de natuur (slangen, maar ook beren)
  • Mijnenvelden. Wij hebben ze niet gezien, maar deze overblijfselen uit de oorlog zijn er wél!

Zorg dus voor een goede voorbereiding. Ga als argeloze toerist niet zomaar ‘de paden op de lanen in’, laat je altijd goed informeren of zo mogelijk begeleiden door iemand uit de omgeving, die goed bekend is met de actuele situatie.

Advertenties

Tags: ,

About bosniëvakantie

Wij bezochten in Juli 2012 het noordwesten van Bosnië-Herzegovina. Vanuit Sanski Most verkenden we die streek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: